Protocol tangosalón

Ken de etiquette van de Argentijnse Tango

Voordat je de vloer opgaat, is het handig iets meer te weten van de bestaande etiquette van de Argentijnse Tango. Wees je hierbij bewust van het feit dat je een avondje uit bent en het gezellig is om andere gelijkgestemden te ontmoeten.

Persoonlijke hygiëne

Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne. Wanneer je zo dicht bij elkaar danst als bij de Argentijnse Tango, is het erg fijn als de beide danspartners schoon en fris de les én de Salón bezoeken. Fris betekent niet per se zwaar geparfumeerd. Zorg voor schone kleding, neem pepermuntjes mee. Een om je heen hangende rook- of dranklucht is niet gewenst. Even opletten wat je van te voren eet, kan ook zeker worden gewaardeerd.

Maak gebruik van 'cabeceo'

Meestal wordt er in een Milonga gebruik gemaakt van de zgn. ‘cabeceo’. Cabeceo is het maken van oogcontact met de persoon die je kiest om mee te dansen. Je stapt dus liever niet direct op de nieuw gekozen danspartner af (is overigens niet verboden), maar d.m.v. oogcontact nodig je de persoon uit. Wil jij op de uitnodiging ingaan, dan knik je even terug. Vervolgens haalt de leider de volger op om samen de vloer op te gaan. Wil je niet met degene dansen die naar je kijkt, kijk dan niet terug, maar richt je blik op iets of iemand anders. Op deze manier loopt niemand ‘een blauwtje’ en houd je zelf de regie in handen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je gewoon heel even wilt pauzeren, omdat je moe bent of je wilt je even opfrissen, of misschien vind je deze ene tanda niet zo fijn om op te dansen, dan kun je dat kenbaar maken en bijvoorbeeld voor later op de avond afspreken.
Krijg je zelf een ‘nee, bedankt’? Probeer dit dan dus niet direct op jezelf te betrekken. Het kan, zoals hierboven beschreven, verschillende redenen hebben. Geef je zelf een ‘nee’, doe dit dan met enige tact.

Dans met de stroom mee

Stap niet plompverloren de vloer op. Let op, de dansers op de dansvloer hebben voorrang. Wanneer je wil beginnen met dansen, dien je in te voegen in de carrousel. Dit kun je als leider doen door oogcontact te maken met de naderende leider. Wanneer hij jou in zijn vizier heeft en je een seintje geeft dat je vóór hem kunt invoegen, mag je de carrousel betreden en kun je beginnen met dansen. Dans vooral met de stroom mee.

De dansvloer is heilig

De dansrichting van de Milonga is tegen de klok in. Tegen de richting in dansen is niet toegestaan. Ook de vloer zomaar oversteken zonder te dansen, kan echt niet!

Passeren van andere dansparen

Passeer andere dansparen liever niet. Kan het echt niet anders, haal het paar dan in aan de linkerkant, net zoals je het op de snelweg zou doen; niet rechts inhalen dus! (de leider heeft geen zicht aan zijn rechterkant).

Bewaar je gesprek voor later

Tijdens het dansen is het gebruikelijk dat je niet met elkaar praat, bewaar je gesprek voor later met een drankje of tussen de muzieknummers door. Praten en lachen stoort de andere dansers die mogelijk wel in ‘trance’ zijn.

Improviseer op gevoel

Wanneer de volger de uitnodiging voor de dansmove van de leider niet helemaal goed begrijpt, stop dan niet met dansen, maar probeer de vergissing met improvisatie op te lossen. Ga vooral niet uitgebreid staan uitleggen wat de bedoeling was. Tijdens een practica mag dat wel, daar ben je samen om te oefenen en te leren.

Dans de tanda in zijn geheel uit

Na het dansen van één tanda (3 of 4 nummers van gelijksoortige muziek), verlaat iedereen de vloer en kan er een nieuwe danspartner worden gekozen (liefst d.m.v. cabeceo). De etiquette van de Tango is de tanda in zijn geheel uit te dansen. Je mag een tanda afbreken onder buitengewone omstandigheden. Het is niet gebruikelijk om twee tandas achter elkaar te dansen met dezelfde partner. Wil je toch graag nóg eens met deze partner dansen, kun je ervoor kiezen om later op de avond elkaar nog eens op te zoeken. Eindigt de tanda, bedank elkaar dan even. Zeg evt. iets aardigs en kwets de ander niet door ongevraagd te kritische opmerkingen te uiten.

Respecteer de cortina

De cortina (kort pauzemuziekje) heeft als doel de vloer te verlaten, om andere mensen ook de kans te geven om te gaan dansen. Hoe aantrekkelijk de cortinas soms ook zijn, ze zijn niet om te dansen.

Blijf in je ring

Op de dansvloer is er vaak een binnenring en een buitenring met dansers. Het is niet de bedoeling dat je van ring wisselt tijdens het dansen eventueel kun je dit doen tussen de muzieknummers in.

Houd je voorganger in de gaten

Zorg dat er geen ‘files’ ontstaan en geen te grote tussenruimtes; houd de cirkel gesloten.

Weet wanneer je kan verplaatsen

Wanneer je als toeschouwer aan de kant van de dansvloer staat of loopt, houdt dan rekening met de dansers. Vaak kun je beter even wachten tot het lopende nummer eindigt, want dan stoppen de dansers even en is er ruimte voor jou om je te verplaatsen.

mis ONS niet

Meld je gratis aan voor onze tangolijst en ontvang alle uitnodigingen voor onze salóns en meer.

luz de luna

Argentijnse Tango
Boek een proefles
Lesprogramma
Sálon de Tango

Contact

Heb je een vraag?
Neem contact met ons op

© 2021 Milonga Luz de Luna. Alle rechten voorbehouden – kvk: 64241777 – BonusCollega

proefles
Argentijnse tango

Meld je hieronder aan voor een proefles

Argentijnse Tango - Milonga Luz de Luna