Onze Tango DJ's

Tango es un sentimiento que se baila.
(Menigeen is het ermee eens dat de Tango een gevoel is dat men danst)

DJ Porteñito

Een porteño is iemand die is geboren en opgegroeid in een havenstad. Porteñito is het verkleinwoord van Porteño.
Valparaiso in Chili is mijn geboorteplaats, een haven aan de Stille Oceaan. In de vroege jaren 1900 werd de Argentijnse Tango beroemd in de straten van de havenstad Valparaiso. Als kind leerde ik tango al waarderen, omdat mijn ouders op zondagen naar tangomuziek op de radiostations luisterden. Nu heb ik het genoegen om de beste tango’s van de gouden jaren te kiezen om aan de smaak van de milongueros van nu te voldoen. De beste tango’s van de guardia vieja en het charisma van de guardia nueva zijn mijn favorieten.
Mijn kennis van de folklore- en tangomuziek met de bijbehorende geschiedenis uit de Cono Sur (het uiterste zuiden van Zuid Amerika) is gegroeid onder begeleiding van beroemde Argentijnse DJ’s. Dit maakt dat ik vrolijke en traditionele tandas draai.

DJ la Mariposita

La Mariposita = het vlindertje. Een vlinder vliegt, en danst. Ik heb gevlogen en ik dans. Liefde voor tangomuziek kreeg ik door in Buenos Aires tangobars te bezoeken waar live muziek werd gespeeld. Wereldwijd heb ik milongas bezocht, veel gedanst, veel muziek gehoord en verzameld. Ik ben 15 jaar DJ. Mijn playlists stel ik samen uit traditionele tangos, walsen en milongas uit de gouden jaren 1930 tot 1950. Er moet een goede afwisseling zijn van ritmische en melodieuze muziek, zang en instrumentaal. Nieuwe dansbare arrangementen van oude tangos door moderne Argentijnse orkesten en zangers laat ik ook af en toe horen. Neo tango kan op verzoek. Ik draai muziek voor de dansers; zonder hen geen feestelijke salon. Een goede sfeer, een volle dansvloer, energie en plezier. It makes my day.

DJ Luquitas

Ik ben een groot voorstander van traditionele tangomuziek en de diepte die je hierin vindt. Ik draai zoals ik denk dat de muziek bedoeld is om gedanst te worden (zoals bijvoorbeeld in Buenos Aires gebeurt) en het is mijn taak om er voor de dansers te zijn en hen te dienen en hen een geweldige en gezellige avond te helpen bezorgen. Als ”verargentiniseerde Nederlander” spreek ik met trots vloeiend Argentijns Spaans en hou ik er ook van het bewustzijn over de tangomuziek en de cultuur eromheen te stimuleren.

DJ El Frisón

El Frisón is sinds het begin 2019 actief als tango DJ in Alkmaar en omgeving. Zijn stijl van draaien is lyrisch, melodieus en dansbaar. Bij voorkeur draait hij muziek uit de “gouden jaren” van de tango, de jaren 1935-1950, met soms een uitstapje naar eind jaren twintig/begin jaren dertig of een modern, 21ste eeuws orkest.

Op de website Tangowille publiceert El Frisón wekelijks muziek, tekst en dans van een nieuwe gezongen tango. Zie: https://www.tangowille.nl/

Sinds mei 2022 heeft hij samen met DJ El Fresco een radioprogramma op de Concertzender, elke derde vrijdag van de maand (ook online te beluisteren). Tangos Despreciados heet het programma, dat gaat over ondergewaardeerde tangos.

DJ Tonada

Al 17 jaar zijn wij 3 maanden per jaar in Argentinië. In de ban van de Tango. Onze eerste jaren veel studie met DJ’s en op de Academia. Gedoopt als TONADA (samenvoegsel van onze namen Ton en Ada). Het staat ook voor muzikaliteit en is één van de Argentijnse ritmes zoals Chacarera, Tango, Wals en Milonga. Van 2016 tot 2020 maakte ik een wekelijks radioprogramma met de uitleg en story’s over de Tango. Jaarlijks worden wij, ook in Buenos Aires uitgenodigd om in diverse milongas te draaien. O.a. El Beso, Sueño Porteño, Obelisco (deze is er helaas niet meer), Tacuarí en Gricel. Mijn muziekstijl is voornamelijk Epoca D’Oro, romantisch en ritmisch volgens de laatste ontwikkelingen in Buenos Aires. Mijn motto is: kom, dans en geniet. (Bailar Sin Parar, que la Vida se Va !!)

DJ El Fresco

Richard Frisart (el fresco) is inmiddels een bekende en gewaardeerde tango DJ in binnen- en buitenland. Hij draait bijna wekelijks wel ergens op een milonga, marathon, festival of encuentro. Zijn sets zijn levendig en gevarieerd, maar in balans en met een stevige basis in de ‘epoca d’oro’ van de tango. Richard is ook het gezicht van het YouTube kanaal Tango Music Tutorials. En samen met collega-DJ Chris Zaal (el frisón) presenteert hij maandelijks een radio programma ‘Tangos Despreciados’ op De Concertzender.

DJ Avi Avital

Circa 30 years ago Argentinian Tango entered Avi’s life and never left. His love for the music, next to the dancing, went through different paths but it became clear in the last decade that the traditional orchestra’s stole his heart. His bubbly and friendly personality comes out in his DJíng: what he wants is to make dancers happy!

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Misschien staat hij hier al bij. Zoniet, stel hem dan aan ons, je krijgt altijd antwoord.

Deze is ontstaan als muziekvorm en passievolle dans in Rio de la Plata, vooral in Buenos Aires en Montevideo. De Argentijnse Tango als passievolle dans is puur een improvisatiedans, maar wel gebonden aan vaste ‘codes’; de dansers leren basispatronen om ermee hun interpretatie van de muziek te geven. Zie ook ‘Geschiedenis van de Argentijnse Tango’.

  • De danshouding van beide tango-vormen verschilt nogal. De Argentijnse Tango wordt meestal gedanst in een warme omhelzing (close embrace), waarbij de hoofden en bovenlichamen elkaar (bijna) raken. De houding van de Ballroom Tango is wat strenger en de lichamen maken geen torso-contact met elkaar.

 

  • Ook de danspassen verschillen van elkaar. Argentijnse Tango is een improvisatiedans, welke wordt geleerd d.m.v. basiselementen die vervolgens naar eigen idee en invulling aan elkaar kunnen worden verbonden en uitgediept. Alles afhankelijk van de muziek, de persoonlijke stemming, de beschikbare ruimte en de danservaring van de partner. De Ballroom Tango danst men d.m.v. een vaste choreografie.

 

  • De muziek van de Argentijnse Tango heeft meestal een tweekwarts- of vierkwartsmaat. De instrumenten die bij een orquesta típica worden gebruikt zijn de bandoneon, viool, piano en de contrabas. Een drum komt bijna nooit voor in de Argentijnse Tango.

Milonga heeft meerdere betekenissen. Milonga staat voor de naam van een dans als onderdeel van de Tango Milonga, maar het betekent ook ‘danslokaal’.

  • Een Salón is een vrije dansgelegenheid, zoals wij die organiseren op de zondagmiddagen tweemaal per maand (Salón de Tango Argentino).
  • Voor de kleding bestaat geen vaste regel. Echter zien we onze gasten liever niet in bermuda verschijnen. Het meest belangrijke is dat je de persoonlijke hygiëne in acht neemt. Wanneer je zo dicht bij elkaar danst is het erg fijn als de beide danspartners schoon en fris de les én de Salón bezoeken.

    Fris betekent niet persé zwaar geparfumeerd 😉

  • Bekijk hier een overzicht van onze Salón de Tango en vergeet je niet te in te schrijven op onze Gratis Salón Agenda.

Jazeker! Je kunt altijd en overal alleen naar de Salón komen. Er wordt over het algemeen na elke tanda gewisseld van partner. Een tanda is een serie van drie of vier muziekstukken meestal van één componist. Na een tanda volgt er een zgn. ‘cortina’; dit is een klein stukje andersoortige muziek, waarbij iedereen de dansvloer verlaat en er kan worden gewisseld van partner.

Het leren van wát je moet dansen, is vrij snel geleerd, maar hoe je het moet uitvoeren kan wat langer tijd in beslag nemen. Hoe meer je oefent, hoe sneller je leert; ‘oefening baart kunst’.

Uiteraard is het het mooiste wanneer je zelf een danspartner hebt gekozen met wie je de lessen graag wilt volgen, maar tijdens de proeflessen komen er ook vaak leiders alleen die op zoek zijn naar een volger. We werken niet met ‘hulpleiders’, omdat dit het evenwicht tussen de verhouding leiders/volgers ernstig verstoort.

Heb je nog geen danspartner? Probeer eens je buurman, je neef, je collega, of iemand via internet of Facebook, etc. te vragen om mee te komen. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt, als men maar weet dat je iemand zoekt.

Kijk ook eens of je iemand kan uitnodigen om te dansen.

Bij het volgen van privélessen heb je geen danspartner nodig, dan dans je met de docent zelf.

Nee hoor, een danskoppel wordt gevormd door een leider en een volger. Dit koppel kan ook gevormd worden door twee mannen of twee vrouwen, als de rolverdeling maar goed met elkaar wordt afgesproken.
  • Het zou fijn zijn als de schoenen van de heer een leren of een cosy zool hebben, afhankelijk van de vloer waarop wordt gedanst. Op gympjes lukt het meestal niet, tenzij het originele danssneakers zijn. We raden schoeisel aan dat geen lange spitse neus heeft.

 

  • Voor de dame is het prettig wanneer de schoen een hakje heeft. Hiermee creëer je direct een goede danshouding. Ook hier adviseren wij geen spitse neuzen, geen plateauzolen.
mis ONS niet

Meld je aan voor onze Gratis Salón Agenda en ontvang alle uitnodigingen voor onze salóns en meer.

Contact

Heb je een vraag?
Neem contact met ons op

© 2021 Milonga Luz de Luna. Alle rechten voorbehouden – Privacyverklaring – KvK: 64241777  |  BonusCollega

Salón agenda

Meld je hieronder aan en ontvang alle uitnodigingen
voor onze salóns gewoon in je mailbox.
Argentijnse Tango - Milonga Luz de Luna

proefles
Argentijnse tango

Meld je hieronder aan voor een proefles

Argentijnse Tango - Milonga Luz de Luna