veelgestelde vragen

FAQ Argentijnse tango

Heb je een vraag? Misschien staat hij hier al bij. Zoniet, stel hem dan aan ons, je krijgt altijd antwoord.

Deze is ontstaan als muziekvorm en passievolle dans in Rio de la Plata, vooral in Buenos Aires en Montevideo. De Argentijnse Tango als passievolle dans is puur een improvisatiedans, maar wel gebonden aan vaste ‘codes’; de dansers leren basispatronen om ermee hun interpretatie van de muziek te geven. Zie ook ‘Geschiedenis van de Argentijnse Tango’.

  • De danshouding van beide tango-vormen verschilt nogal. De Argentijnse Tango wordt meestal gedanst in een warme omhelzing (close embrace), waarbij de hoofden en bovenlichamen elkaar (bijna) raken. De houding van de Ballroom Tango is wat strenger en de lichamen maken geen torso-contact met elkaar.

 

  • Ook de danspassen verschillen van elkaar. Argentijnse Tango is een improvisatiedans, welke wordt geleerd d.m.v. basiselementen die vervolgens naar eigen idee en invulling aan elkaar kunnen worden verbonden en uitgediept. Alles afhankelijk van de muziek, de persoonlijke stemming, de beschikbare ruimte en de danservaring van de partner. De Ballroom Tango danst men d.m.v. een vaste choreografie.

 

  • De muziek van de Argentijnse Tango heeft meestal een tweekwarts- of vierkwartsmaat. De instrumenten die bij een orquesta típica worden gebruikt zijn de bandoneon, viool, piano en de contrabas. Een drum komt bijna nooit voor in de Argentijnse Tango.

Milonga heeft meerdere betekenissen. Milonga staat voor de naam van een dans als onderdeel van de Tango Milonga, maar het betekent ook ‘danslokaal’.

  • Een Salón is een vrije dansgelegenheid, zoals wij die organiseren op de zondagmiddagen tweemaal per maand (Salón de Tango Argentino).
  • Voor de kleding bestaat geen vaste regel. Echter zien we onze gasten liever niet in bermuda verschijnen. Het meest belangrijke is dat je de persoonlijke hygiëne in acht neemt. Wanneer je zo dicht bij elkaar danst is het erg fijn als de beide danspartners schoon en fris de les én de Salón bezoeken.

    Fris betekent niet persé zwaar geparfumeerd 😉

  • Bekijk hier een overzicht van onze Salón de Tango en vergeet je niet te in te schrijven op onze Gratis Salón Agenda.

Jazeker! Je kunt altijd en overal alleen naar de Salón komen. Er wordt over het algemeen na elke tanda gewisseld van partner. Een tanda is een serie van drie of vier muziekstukken meestal van één componist. Na een tanda volgt er een zgn. ‘cortina’; dit is een klein stukje andersoortige muziek, waarbij iedereen de dansvloer verlaat en er kan worden gewisseld van partner.

Het leren van wát je moet dansen, is vrij snel geleerd, maar hoe je het moet uitvoeren kan wat langer tijd in beslag nemen. Hoe meer je oefent, hoe sneller je leert; ‘oefening baart kunst’.

Uiteraard is het het mooiste wanneer je zelf een danspartner hebt gekozen met wie je de lessen graag wilt volgen, maar tijdens de proeflessen komen er ook vaak leiders alleen die op zoek zijn naar een volger. We werken niet met ‘hulpleiders’, omdat dit het evenwicht tussen de verhouding leiders/volgers ernstig verstoort.

Heb je nog geen danspartner? Probeer eens je buurman, je neef, je collega, of iemand via internet of Facebook, etc. te vragen om mee te komen. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt, als men maar weet dat je iemand zoekt.

Kijk ook eens of je iemand kan uitnodigen om te dansen.

Bij het volgen van privélessen heb je geen danspartner nodig, dan dans je met de docent zelf.

Nee hoor, een danskoppel wordt gevormd door een leider en een volger. Dit koppel kan ook gevormd worden door twee mannen of twee vrouwen, als de rolverdeling maar goed met elkaar wordt afgesproken.
  • Het zou fijn zijn als de schoenen van de heer een leren of een cosy zool hebben, afhankelijk van de vloer waarop wordt gedanst. Op gympjes lukt het meestal niet, tenzij het originele danssneakers zijn. We raden schoeisel aan dat geen lange spitse neus heeft.

 

  • Voor de dame is het prettig wanneer de schoen een hakje heeft. Hiermee creëer je direct een goede danshouding. Ook hier adviseren wij geen spitse neuzen, geen plateauzolen.

Aankomende salons

Salón agenda

Meld je hieronder aan en ontvang alle uitnodigingen
voor onze salóns gewoon in je mailbox.
Argentijnse Tango - Milonga Luz de Luna

proefles
Argentijnse tango

Meld je hieronder aan voor een proefles

Argentijnse Tango - Milonga Luz de Luna